KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ

SAMSUN ATAKUM’DA

KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ

Samsun Atakum Belediyesi, Atakum Kent Konseyi, Samsun Dağcılık Derneği, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği, Türkiye Oryantiring Federasyonu, Samsun Yamaç Paraşütü Spor kulübü, ve Türkiye Ormancılar Derneği İş birliği ile 2-3 temmuz 2022 tarihlerinde iki gün süren KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ düzenlenmiştir.

Samsun Atakum Belediyesi  “Atakum’un Yaylası Kocadağ, Şenliğe Yürüyelim” sloganı ile duyurusunu yapıp organizasyona ev sahipliği yapmıştır. Şenlikte Samsun Dağcılık Kulübü ile Türkiye Ormancılar Derneği doğa yürüyüşü gerçekleştirmiştir. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyeleri bisiklet yarışı ve bisiklet gösterisi yapmışlardır. Oryantiring Federasyonu üyeleri şenliğe katılan halkla birlikte oryantiring oyunları düzenlemiştir. Samsun Yamaç Paraşütü Spor Kulübü üyeleri yamaç paraşütü gösterileri düzenlemiştir. Atakum Kent Konseyi üyeleri yerleşim yeri organizasyonu düzenlemiş ve geniş katılım sağlamıştır. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü etkinlik süresince alanda tam donanımlı bir yangın arasözü hazır bulundurmuştur.

Katılımcılar muhteşem manzara karşısında etkinlikler gerçekleştirip Dj performansı eşliğinde eğlenmişleridir. Atakum Belediye Başkanı Cemil DEVECİ etkinlik alanına gelerek çadırlı konaklayan katılımcılarla sohbet etmiş ve “ İleriki yıllarda daha geniş katılımla etkinli tekrarlayacaklarını” söylemiştir.

Samsun Türkiye Ormancılar Derneği İl Temsilciliği organizasyonla ilgili çalışmaları Türkiye Ormancılar Derneği adına yürütmüştür. Türkiye Ormancılar Derneği Samsun temsilciliğinden Hasan BULDU, Atilla KÜÇÜKALA, Şenol KOÇ, Emrah BOĞAN ve Özden SAĞLAM  KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ etkinliğinde görev yapmışlardır. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Burhan AYDOĞAN da etkinliğe katılmış ve katkı sağlamıştır.

KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ etkinliğinin birinci gününde:

Türkiye Ormancılar Derneğini temsilen doğa yürüyüşüne hem Derneğimiz üyesi hem de Atakum Belediyesi Başkan Yardımcısı Atilla KÜÇÜKALA ve Eşi Meral KÜÇÜKALA, Derneğimiz Samsun Temsilcisi Hasan BULDU ve Derneğimiz Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Burhan AYDOĞAN katılmışlardır.

Yürüyüşe katılanlara yürüyüşün ilk molasında orman, ormancılık ve Türkiye Ormancılar Derneği hakkında bilgi verilmiştir. Yürüyüşün ilerleyen kısımlarında her molada ormancılık, iyi ve kötü ormancılık uygulama örnekleri hakkında bilgi verilmiştir.

Yürüyüş rotasından görülen taş ocağı yakınlarında durularak madenler, ülkemizdeki maden işletmeciliği, madenlerin ormanlar üzerindeki etkileri, madencilik faaliyetleri ile bozulan doğa ve orman yapısı hakkında bilgi verilmiştir.

Bakım yapılmamış ormanlar ve bakım görmüş iyi müdahale gören orman örneklerinin içinden geçilirken; Ormanlara neden bakım yapmak zorundayız, bakım yapılmadığında nelerle karşılaşabileceğimiz ve bakım yapmakla neler kazanacağımız katılımcılara anlatılmıştır.

Ayrıca yürüyüş sırasında Yaban Hayatı ve Fauna konusunda  Atilla KÜÇÜKALA özel bilgiler vermiştir. Doğa yürüyüşünün bitiminde şenlik alanına gelinerek şenliğe genel katkı sunulmuştur.

KOCADAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YAYLA ŞENLİĞİ etkinliğinin ikinci gününde:

Şenliğe katılım sağlayan paydaşlar ve halkın katıldığı söyleşi yapılmıştır. Söyleşide konuşmacı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi Ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mutlu GÜRLER, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla KÜÇÜKALA ve Türkiye Ormancılar Derneği Samsun Temsilcisi Hasan BULDU katılmıştır.

Söyleşide orman yangınlar genel çerçeveyi oluşturmuştur. Orman yangınları konusun dışında orman kadastrosu ve izin ve irtifak konuları da konuşulmuştur. Anlatımların yanında dinleyici sorularına da cevap verilmiştir. Yanan kızılçam ormanlarında “kızılçam yerine zeytin dikelim” şeklindeki yanlış kamuoyu bilgisinin doğrusu olan “ milyonlarca yılda yöreye adapte olmuş bir türün değiştirilmesinin yanlışlığı hakkında da bilgi verilmiştir.

Son derece başarılı bir organizasyon ve başarılı bir ekoturizim faaliyeti içerisinde yer alınmış ve hem Türkiye Ormancılar Derneğinin görünür kılınması sağlanmış hem de Türkiye Ormancılar Derneğinin amaçlarına uygun etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Organizasyonun tüm ekonomik yükünü çeken Atakum Belediyesine ve organizasyonun gerçekleşmesinde iş birliği yapan dernek ve kulüplere teşekkür ediyoruz.

Hasan BULDU

Türkiye Ormancılar Derneği