Orman Yangınları Çalıştayı

ORMANLARIMIZI KORUMAK GÖREV DEĞİL SORUMLULUKTUR

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ (TOD)
ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA ÇALIŞTAY DÜZENLEYEREK BİR İLKİ BAŞARDI

“Ormanlarımızı Korumak Görev Değil Sorumluluktur” temel prensibinden hareketle Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Derneğimizin birlikte düzenlediği “Orman Yangınları Çalıştayı” Atatürk Kültür Merkezi Menteşe/MUĞLA adresinde gerçekleştirilmiştir.

Çalıştaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan YAZGAN, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin GÜMÜŞ, Fethiye Belediye Başkanı Alim KARACA, CHP eski milletvekili Barış YARKADAŞ, TOD II. Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, TOD Genel Sekreteri Mehmet Metin AVŞAROĞLU, Muğla TOD Temsilcisi Ümit PORTAKAL, üyelerimiz Ünal MADRAN, Süreyya ÖZEN, Recep DEMİREL, Atilla KURMUŞ, Şeref ÖZER, İsmail DURAK, Ahmet GENÇ, Olcay KARATAŞ ve Tuna TUNCA ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katılmıştır.

Orman Yangınları konusunda, Belediye ve Sivil Toplum Örgütünün birlikte gerçekleştirdiği, Ülkemizdeki ilk çalıştayda, Ülkemizde ve Muğla ilimizde orman yangınlarının öncesinde ve sonrasında yaşanan süreçler hakkında, konunun uzmanları tarafından kamuoyuna aydınlatıcı bilgiler verildi. Başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN Beye ve değerli çalışma arkadaşlarına, katılımcılara ve çalıştaydaki sunumlarından dolayı değerli hocalarımıza meslektaşlarımıza çok teşekkür ederiz.

1. Gün (Çalıştay)
  • Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ “Yerleşim Yerleri/Tarım Alanları Arakesitlerinde Orman Yangınları”,
  • Orman Mühendisi Vehbi TUTMAZ “Ülkemizde Orman Yangınları”,
  • Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Mehmet İŞÇİ “Muğla Bölgesinde Orman Yangınları ile Mücadele”,
  • Prof. Dr. M. Doğan KANTARCI “ Orman Yangınlarının Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi”,
  • Prof. Dr. Ali KAVGACI “Akdeniz Tipi Ekosistemlerinde Yangın Sonrası Vejetasyon”,
  • Prof. Dr. Mustafa AVCI (Muğla kızılçam ormanlarında yangınların fauna ve çambalı üretimine etkileri) konularında sunumlar yapmıştır.
  1. Gün (Arazi çalışması)

06.09.2018 tarihinde Orman Yangını geçiren ve 450 ha. Üzerinde sahanın yandığı Zeytin Köy (Orman köyü, şimdi bütün şehir yasası ile mahalle oldu) ve 11.07.2019 tarihinde orman yangını geçiren 1000 ha. Üzerinde ormanlık sahanın yandığı Göcek bölgesi gezildi. Arazi çalışmalarına,   Muğla Büyük Şehir Belediyesi çalışanları ve İtfaiye personeli, Türkiye Ormancılar Derneği heyeti, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve yöre halkı katıldı. Yangının çıkış sebepleri, yanıcı yönetimi ve yangın sonrasında yapılan çalışmalar hakkında değerlendirilmelerde bulunuldu.

TOD II. Başkanı A. Hüsrev ÖZKARA, TOD Genel Sekreteri M. Metin AVŞAROĞLU, Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ, Prof. Dr. Mustafa AVCI, Orman Mühendisi Vehbi TUTMAZ, Muğla Temsilcimiz Ümit PORTAKAL ve üyelerimiz İsmail DURAK ve Ahmet GENÇ Derneğimizi temsilen arazi çalışmalarına katılmışlardır.

Çalıştay sonunda sonuç bildirgesi hazırlanmış ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Derneğimiz arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.

MUĞLA GAZETE MİLAS

MUĞLA MENTEŞE GAZETESİ