TOD'dan Son Orman Yangınları ile ilgili Basın Açıklaması

TOD'DAN SON ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu ile hassas bölgelerde çalışan farklı şube ve temsilciliklerimizden yangın konusunda uzman üyelerimizin katılımı ile bir gün öncesinde gerçekleşen toplantının da bir çıktısı olarak ülkemizde son dönemde yaşanan orman yangınları ile ilgili kahvaltılı basın açıklaması 25 Ağustos 2019 Pazar günü Dernek Genel Merkezimizde gerçekleşti.

SON ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Ormanlar sadece ülkemiz insanlarının değil tüm dünya insanlarının en önemli yaşam destek kaynaklarındandır ve etkin korunmayı hak eder. Her ne kadar yasalar bu sorumluluğu belirli bir kuruma vermiş olsa da tüm kurumlar ve insanlar aynı sorumluluğu hissetmek ve paylaşmak zorundadır.

Her türlü olumsuz koşullara rağmen bugüne kadar çıkan orman yangınlarında Orman Genel Müdürlüğü personelinin özverili çalışmaları takdirle karşılanmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan son 10 yıllık orman yangınları istatistiklerine göre her yıl ortalama 2.500 adet orman yangını çıktığı ve 10.000 hektar ormanlık alanın etkilendiği görülmektedir. Bu rakamlar ülkemizin orman yangınlarına hassas Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerine has iklim ve bitki örtüsü koşullarının bir sonucudur. Yangınla mücadele stratejisi, bu istatistiksel rakamları mümkün olduğu kadar aşağıya çekmek olmalıdır. Orman yangınlarının tamamen engellenemeyeceği, orman yangınları ile yaşamayı öğrenmemiz zorunluluğu kamuoyu tarafından bilinmelidir. Küresel ısınmanın bu çalışmaları giderek artan oranlarda zorlaştıracağı da dikkate alınmalıdır.

İzmir yangını sürecinde; kamuoyunun orman yangınlarının sebep ve sonuçlarını tartışması gerekirken, uçak, helikopter, karşı ateş tartışmalarına odaklanması orman ve ormancılığımızın gerçek sorunlarının göz ardı edilmesine neden olmuştur.

Bu bakış açısı ile ülkemizin en eski sivil toplum örgütü olan ve kamu yararı statüsünde çalışmalarını yürüten Derneğimizde orman yangınları ve yönetimi konusunda uzman üyelerinin katılımı ile 24.08.2019 tarihinde toplantı düzenlenmiştir.

Toplantı sonucunda; kamuoyunu yakından ilgilendiren 18.08.2019 tarihli İzmir orman yangını ve bu tarihten sonra çıkabilecek, kamuoyunun dikkatini çekecek orman yangınlarının da incelenmesi ve raporlanması karar altına alınmıştır. Düzenlenecek raporların amacı; orman yönetiminden sorumlu  Orman Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlara destek sağlamak ve sorumluğu paylaşmaktır. Rapor çıktıları, Derneğimiz tarafından sürekli izlenecek, yanan alanlardaki değişiklikler belirli aralıklarla ilgili kurumlar ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

Tamamına yakını insan kaynaklı orman yangınları konusunda kamuoyunun aydınlatılması zorunluluktur. Bu ve daha önceki yangınlar sürecinde meydana gelen bilgi kirliliği, ormancı meslektaşlarımız üzerinde olumsuz etkiler oluşturmuştur. Bilgi kirliliği, ancak yangın esnasında ve sonrasında sivil toplum örgütleri ve kamuoyunun doğru ve sağlıklı olarak bilgilendirilmesi ile ortadan kaldırılabilecektir.

Her orman yangınının ayrı bir bilgi ve deneyim kaynağı olduğunu düşünen Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Genel Müdürlüğü ile her türlü işbirliğine hazırdır. 25.08.2019

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ

Tuna Cad. No:5/8 Kızılay ANKARA