Trabzon Temsilciliği Orman Haftası Etkinlikleri

Orman Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Ormancılar Derneğinin katkılarıyla Trabzon İl Temsilcisi Yüksel KILINÇ’ın organizasyonunda ve Prof.Dr. Cantürk GÜMÜŞ ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü şube müdürlerinden Erhan KILIÇ’ın üzerinde çalışmakta olduğu hususlardan oluşan “Atatürk Dönemi Ormancılığı ve Bozüyük” konulu Konferans ve Resim Sergisi Trabzon’da 24/03/2019 Pazar günü 13:00’da ZORLU GRAND HOTEL de 200 kişi cıvarında bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar konferans öncesinde ve sonrasında Bozüyük Ormanlarının, Bozüyük Kereste Fabrikasının ve üretim için kurulan tesislerin yer aldığı 32 adet fotoğraftan oluşan sergiyi gezdiler.

TOD Trabzon İl Temsilcisi Yüksel KILINÇ açılış konuşmasında konuklara ve meslektaşlarına hoş geldiniz dedikten sonra  Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI’ya, Bozoyük Belediyesi Şehir Müzesi ve Arşivi koordinatörü Arkeolog Veysel KILIÇ’a,  Bozoyük Belediyesi Şehir Müzesi ve Arşivi Sorumlusu İlknur ŞEN’e ve Arkeolog Emre ALGIN’a resim sergisine ve konferansa olan katkılarından dolayı teşekkür ederek sözü Prof. Dr. Cantürk GÜMÜŞ’e verdi.

Prof. Dr. Cantürk GÜMÜŞ sunumundaki Konferansın ana konusu Cumhuriyetin ilanı ile başlayan süreçte Albay İbrahim Çolak öncülüğünde Bozüyük (Bilecik) yöresinde şimdiki adıyla Muratdere bölgesinde yer alan Kömürsu ormanlarının işletme hakkının mukavele ile satın alınması ile başlayan orman işletmeciliği faaliyetleri oluşturmuştur.

Bir Osmanlı subayı olan İbrahim Çolak’ın Kuayı milliye saflarına katılışı ve bu süreçte yaptığı katkılar anlatılmış, İstiklal Madalyası sahibi olan İbrahim Çolak’ın askeri alandaki başarılarını sivil hayatta da bir orman işletmesi kurarak nasıl devam ettirdiği anlatılmıştır.

Bu çerçevede Çolak İbrahim lakaplı Albay İbrahim ÇOLAK, bölgede yer alan Yirce-Bürmeceler özel ormanı ile İnegöl yöresi Ortaburun ve Karaburun devlet ormanlarının işletme hakkını almıştır. İbrahim Çolak Bozüyük merkezine kurduğu kereste fabrikasına ürünleri taşımak için 27 km. havai hat kurmuştur. Ayrıca orman içerisinde de yaklaşık 10 km uzunluğunda dekovil hattı kurmuş ve çağdaş bir transport şebekesi oluşturmuştur.

Konferansta Atatürk dönemi ormancılığı da ele alınmış olup, Atatürk’ün Bozüyük’e gelişi ve İbrahim Çolak öncülüğünde yapılan tesislerin açılışını gerçekleştirildiğine de değinilmiştir. Etkinlik ikramlarla son bulmuştur.

Orman Haftası etkinlikleri kapsamında TOD Trabzon İl Temsilciliği tarafından düzenlenen geleneksel Yeşil gece etkinliği TOD üyelerinin, Meslektaşların ve Konukların katılımıyla 24/03/2019 Saat:20:00 da gerçekleştirildi.

1.4.2019