Tohumdan Yaprağa Doğaya Can Ver

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ DENİZLİ TEMSİLCİLİĞİ EKİM AYI ETKİNLİĞİ

Fikret ÇUVAÇ
TOD Denizli Temsilcisi

Ülkemizde orman, doğa ve çevre sevgisinin yayılmasını, kökleşmesini, kamuoyunun bilinçlendirilmesini sağlamak, ormancılar ve orman severler arasında bağlılığı güçlendirmek amacıyla  planlanan ve TOD yönetim kurulunca da onaylanan “Tohumdan Yaprağa Doğaya Can Ver” meşe palamudu toplama ve ekimi etkinliği; TOD Denizli Temsilciliğimiz tarafından 28.10.2018 Pazar günü Denizli İli Bekilli ilçesi Poyrazlı ve Sırıklı mahallelerinin kırsal alanlarında gerçekleştirmiştir.

Denizli  ilinden, toplumun değişik kesimlerinden ve çeşitli mesleklerden 250 kişinin katılımı ile gerçekleşen etkinliğimize; TEMA Vakfı Pamukkale İlçe Sorumluları, DENDAK Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, MENDOSK Menderes Dağcılık ve  Doğa Sporları Kulübü, NEFES Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, LAODİKYA Gezi ve Yürüyüş Grubu, DAK Dağ Arama Kurtarma, Pamukkale Üniversitesi Erasmus Öğrenci Topluluğu adına bir grup gönüllü ile Poyrazlı, Sırıklı ve Kaykıllı mahallelerinden bir grup vatandaş katıldı.

TOD Denizli Temsilciliğimizin 2018 yılı programları arasında yer alan “Tohumdan Yaprağa Doğaya Can Ver” meşe palamudu toplama ve ekimi etkinliği; üyelerimizden İbrahim LEBEOĞLU, Yusuf ERTAYLAN, Hasan Hüseyin SÜRÜCÜ ve Hayriye ERTUĞRUL’un katılımı ile oluşturulan çalışma grubunun, titiz ve özverili çalışması ile Derneğimizin amaç ve misyonuna yakışır bir şekilde planlanarak gerçekleştirilmiştir.

28.10.2018 Pazar günü sabah erken saatlerde Denizli’den hareket eden TOD üyesi emekli meslektaşlarımız ve eşleri ile ortak etkinliğimiz paydaşları sivil toplum örgütlerinden katılımcılar; Bekilli ilçesi Sırıklı mahallesinde buluşarak, mahalle kahvelerinde sabah çayı eşliğinde sohbet ederek kaynaşmışlar,  ormancılar ve orman severler birlikte hareket etmenin ve işbirliğinin güzelliğini göstermişlerdir.

Saat 10:30 civarında Sırıklı mahallesi kırsalına hareket edilmiş, burada Orman Yüksek Mühendisi Hayriye ERTUĞRUL tarafından katılımcılara meşe ağacının ormanların yapısındaki etkileri, Antik uygarlıklardan günümüze kadar insanlık tarihinde ve Anadolu kültüründeki yeri ile palamut ekiminin nasıl yapılacağı anlatılmıştır. Doğa ve orman sevgisinin ortak olduğu katılımcılar arasında dedeler, torunlar sevgi ile palamutları toplamışlar, gençler ve ERASMUS öğrencileri ile renkli görüntüler yaşanmıştır. Etkinliğimize katılan doğa severlerin sorduğu sorulara TOD üyelerimiz tarafından yanıtlar verilmiş, böylece doğa, orman ve çevre konularında farkındalık yaratılmıştır. Yeni bir orman kurmanın zorluklarını çok iyi bilen meslektaşlarımız, katılımcı doğa dostlarına bu işin zorluklarını anlatarak mesleğimizin kamuoyunda daha doğru tanınmasına katkı sağlamışlardır.

Saat 11:30 civarında yine Sırıklı mahallesi kırsalında bulunan tohum ekimi yapılacak alana hareket edilmiştir. Bu güzergahı bir grup Dağ Arama Kurtarma Gönüllüsü yürüyerek gelmişlerdir. Tohum ekimi yapılan sahada katılımcıların tamamı büyük bir gayretle, daha önceden bir takım işlemlere tabi tutularak Orm. Yük. Müh. Hayriye ERTUĞRUL tarafından hazırlatılan meşe palamutlarının ekimini yaparak, toprakla buluşturmuşlardır.

Saat 14:00 civarında artık yorulan ve temiz havanın etkisiyle acıkan katılımcılara, Derneğimizin ikramı olan ve Orm. Yük. Müh. Hayriye ERTUĞRUL tarafından hazırlatılan çorba, keşkek, nohut, turşu yemekleri tabldot olarak verilmiştir. Arazi koşullarında, odun ateşinde kazanlarda pişen geleneksel yemeklerin lezzeti ve yemek düzeni katılımcıları hem memnun etmiş hem de şaşırtmıştır. Etkinliğimiz saat 15:30 civarında sonlandırılarak ortak etkinlik pankartı altında hatıra fotoğrafı çekilmiş ve sivil toplum örgütleri ile düzenlenecek daha kapsamlı etkinliklerde buluşmak üzere vedalaşılmıştır.

Meşe palamudu toplama ve ekimi etkinliğimiz TOD temsilcimiz Fikret ÇUVAÇ ile etkinliğe katılan derneğimiz üyeleri ile yapılan röportajlar sonucu yerel yayın yapan Denizli Gazetesi, Denizli 20 Haber, DEHA TV tarafından haberleştirilerek, yayın akışında yer almıştır. Böylece Derneğimizin daha geniş kitlelere tanıtımı da sağlanmıştır. Diğer taraftan etkinliğimizin her aşaması kamera ile kayıt altına alınarak, kurgu ve montajı yapıldıktan sonra TOD Genel Merkezimize eğitim ve faaliyet tanıtımlarında değerlendirilmek üzere gönderilmiştir. DEHA Tv de 1Konu 1Konuk programına konuk olan TOD temsilcimiz Fikret ÇUVAÇ tarafından, derneğimiz çalışmaları ile temsilciliğimizin gerçekleştirdiği etkinlikler  hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.  “Tohumdan Yaprağa Doğaya Can Ver” meşe palamudu toplama ve ekimi etkinliğimizin içeriğinden hazırlanan 4 dakikalık tanıtım videosu  DEHA Tv de Kamu Spotu olarak yayımlanmıştır.

22.11.2018