SİYASİ PARTİLER, ORMANLARIMIZ VE ORMANCILIĞIMIZ

TOD Batı Akdeniz Şubesi tarafından düzenlenen “Siyasi Partiler, Ormanlarımız ve Ormancılığımız” konulu panel 16 Mayıs 2015 tarihinde Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Konferansa çeşitli sivil toplum örgütleri ve meslektaşlarımız yanı sıra siyasi parti temsilcilerinden de katılım sağlanmıştır.

TOD Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın MIZRAKLI ve TOD Yönetim Kurulu II.Başkanı Nihat ÖZ’ ün açılış ve sunuş konuşmalarının ardından konuklar arasında yer alan CHP’ni temsilen Antalya milletvekili adayı Devrim KÖK partisinin konuya ilişkin görüşlerini sunmuştur. HDP’ni temsilen Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya milletvekili adayı Saruhan OLUÇ partisinin görüşlerini dile getirmiştir.

Konferansın düzenleme ve yürütme kurulu başkanlığı (TOD Batı Akdeniz Şube Yönetimi ile birlikte) ile konferans moderatörlüğü (toplantı yöneticiliğini) Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk COŞGUN tarafından gerçekleştirilmiştir.

Konferansa konuşmacı olarak Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan ATMIŞ ile Orman Yüksek Mühendisi, MPM Uzmanı Doç. Dr. Yücel ÇAĞLAR katılmışlardır.

Prof. Dr. Erdoğan ATMIŞ 2002, 2007 ve 2011 genel seçimlerinde siyasi partilerin ormanlara ve ormancılığa bakışlarını irdelemiştir. Siyasal partilerin, orman ve toplum ilişkilerini sadece orman köylüsünün kalkındırılması düzeyinde ele aldıklarını, geçmişte uygulanan ormancılık politikalarının yeterince değerlendirilmediğini, ormana gereken değerin verilmediğini ve ormancılık hakkında tutarlı politikalar oluşturamadıklarını, siyasal partilerin ormancılık politikalarını orta ve uzun vadeli planlara dayandırmaları, AR-GE birimleri, üniversiteler ve sivi toplum örgütlerinden destek almaları gerektiğini belirtmiştir.

Doç. Dr. Yücel ÇAĞLAR ise 2015 genel seçimleri bazında siyasi partilerin ormanlara ve ormancılığa bakışları ile ormancılık politikası açısından toplumsal yapıyı değerlendirmiştir.,  “Orman” sayılan yerlerin, orman ekosistemleriyle ilgili her türlü kararın alınıp uygulandığı bir uğraşı alanı olan ormancılığın tartışma dışı tutulduğunu, oysa ormancılıkta da ekolojik, ekonomik, teknik ve teknolojik, ekonomi politik, toplumsal ve kültürel boyutları olan kararlar alınmakta, planlar hazırlanmakta ve uygulanmakta olduğunu, dolayısıyla, ormancılığın özellikle ülkemizde, siyasal etkileri olan,  siyasal kararlardan etkilenen, seçim bildirgelerinde “ormanlara” indirgenmiş popülist yaklaşımlar ve söylemlere değil ormancılık alanında ne yapacaklarına bakılması gerektiğini belirtmişlerdir.

8.10.2015