21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ KUTLU OLSUN

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ GENEL BAŞKANI FEVZİ KALELİ'NİN KONUŞMA METNİ

Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım KURT,

IWCS Genel Müdürü Sayın Mike Wen Pin Hou (Mayk ven pin hoou),

Genel Sekreter Bayan Su Jingling (Su yingling)

Mayk Bey ‘in asistanı Bayan Charlotte CH Lee (Şarlo Lii)

Ülkemizin en köklü derneği olan Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu adına sizleri saygıyla selamlıyorum, hoşgeldiniz.

Derneğimiz 26 Aralık 1924 tarihinde kurulmuş olup 90 yılını geçtiğimiz Aralık ayında coşkuyla ve büyük etkinliklerle kutladık. Derneğimiz, en eski sivil toplum örgütlerinden birisidir. Ülkemizin ormancılık tarihinin oluşumunda büyük katkıları olmuş, ormancılık tarihiyle iç içe gelişmiş, ormancılığımızla ilgili her olayda her oluşumda onun sesi duyulmuştur.

Cumhuriyetle yaşıt derneğimiz kurulduğu günden bugüne kadar Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin tüm değerlerine sahip çıkan, doğaya, çevreye, ormana saygılı ve koruyucu, insana ve insanı şekillendiren her türlü gelişime ve değişime açık, sanata ve sanatçıya saygı duyan bir anlayışı kendisine rehber edinmiştir.

İşte bu anlayış doğrultusunda, ilki 2013 yılında Tanzanya’da, ikincisi 2014 yılında Çin’de gerçekleştirilen Dünya Ağaç Günü kutlamalarının üçüncüsünün Derneğimiz ile Uluslararası Ahşap Kültürü Derneği  ve Odunpazarı Belediyesinin birlikte yürüttüğü hızlı ve verimli çalışmalar yanında güzel bir misafirperverlik örneği gösteren Odunpazarı Belediyesi katkılarıyla bugün Türkiye’de, Eskişehir’imizde gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz.

Doğrusu bütün dünya ülkelerinden benzer bir etkinliğin kendi ülkelerinde yapılması için taleplerin sürekli olarak IWCS’e ulaştığına dair bilgiyi kendilerinden almış bulunuyoruz. Fakat bizler, Türkiye Ormancılar Derneği ve Eskişehir Odunpazarı Belediyesi olarak, Türkiye’nin derin ahşap kültürünü ve bu tür bir uluslararası etkinliğe rahatlıkla ev sahipliği yapabileceğimiz olgusunu doğru ve hızlı bir şekilde ortaya koyarak bu etkinlikleri ülkemize kazandırmış bulunuyoruz. Temmuz 2014’ten itibaren IWCS ile çıktığımız bu yolda hızlıca karar verilen 6 odak noktasının şu nitelikleri öne çıkmaktadır.

Ankara Siteler başta olmak üzere Türkiye’nin önemli bir mobilya şehridir.

Kastamonu ülkemizin sahip olduğu en geniş orman alanı ve “ahşabın başkenti” olma özelliği ile tercih nedeni olmuştur.

Safranbolu ise 17 Aralık 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olmuştur. Ve 1000’in üzerinde iyi korunmuş ahşap yapısı ile oldukça ilgi çeken bir turistik merkezdir.

İnegöl bugün sahip olduğu ihracat kapasitesi ile Türkiye Mobilya’sının dünyada bilinirliğini en üst düzeye çıkarmıştır.

Hatay’ı tercih etmemizin nedeni ise en zor ve sıcak dönemini yaşayan bölgemizde Türkiye’nin kardeşlik ve barış iklimini en iyi temsil eden yer olmasından ve binlerce yıldır ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden süzülüp gelen bir el sanatlarındaki üstün niteliğidir.

Nitekim bu kutlamaların merkezi olması için karar verdiğimiz Eskişehir Odunpazarı ise isminden de anlaşılacağı üzere ahşabın önemli bir kenti, sahip olduğu ahşap ağırlıklı tarihi evleriyle geçmişten günümüze önemli bir yer olmasıdır. Bunun yanında etkinliklerin sanatsal bir faaliyet olması ve bugün Eskişehir’in sahip olduğu iki üniversitesi, zengin müzecilik geleneği ve sanatsal faaliyetleri ile ülkemizin kuşkusuz en önemli sanat şehri olması bu tercihimizde önemli bir rol oynamıştır.

Bu 6 odak noktasına öncelikle TOD olarak bizler keşif gezileri düzenledik. Bu kentlerdeki ahşap el zanaatkârları, bağlı bulundukları meslek odaları, Ticaret ve Sanayi Odalarının yetkilileri ile Belediye, Valilik gibi makamlarda üst düzey görüşmeler yapıldı.

Bunun yanında Kastamonu Ahşap Fuarı gibi önemli bir etkinlik ziyaret edildi. Burada bu kimselerle görüşmeler, fotoğraf ve video çekimleri yapıldı. Daha sonra Ekim ayı içerisinde IWCS’in profesyonel medya ekibi ve diğer yetkilileriyle yeniden bu noktalara ikinci ziyaretler gerçekleştirildi. Burada yine özellikle ahşap sanatçılarıyla röportajlar yapıldı. Bunun yanında bu kentlerin ahşaba ilişkin ve genel olarak bütün kültürel öğeleri incelenerek yazılı ve görsel bir Türkiye arşivi oluşturuldu.

Dünya Ağaç (Ahşap) Günü’nün asıl amacı toplumda Ahşap Kültürü’nün yaygınlaştırmak olmasının yanında farklı kültürlerin bir etkinlik çerçevesinde bir araya getirilerek bu farklılıkların aslında bir zenginlik olduğunu göstermektedir.

Bu amaçla kutlamaların en önemli ayağı olan Ortak Çalışma etkinliğinde birbirlerinin dillerini bilmedikleri halde farklı ülkelerden sanatçılar birarada çalışmışlardır.

Bu sanatçılar yaptıkları iş neticesinde insanlara sundukları işlevsel ve faydalı olması yanında derin sanatsal nitelikleri ile insanları mutlu etmektedirler. Ayrıca sahip oldukları yaratıcı dehalarıyla insan emeği ve zekâsının topluma nasıl faydalı olacağını, toplumu nasıl iyi yönde değiştirip düzenleyeceğini göstermektedirler.

Bu manada 10.000 yıllık zengin bir medeniyet geçmişi olan Anadolu’nun Doğu-Batı arasındaki köprü niteliğine atıfla ortak çalışmada temanın KÖPRÜ seçilmesi ayrıca anlamlıdır.

Yine bu zengin ve farklı kültürlerin binlerce yıldır bir arada yaşadığı bu topraklardaki bu önemli etkinlikle derneğimizin önerisi olan “Ağaç ve İnsanlık” sloganının belirlenmiş olması bizi ayrıca mutlu etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle yurtiçinden ve yurtdışından katılan tüm konuklarımız Derneğimiz adına hoşgeldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 21.03.2015