TOD BURSA TEMSİLCİLİĞİ

Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilcileri, Bursa yerelindeki üyeleri ile bir Çalıştay Toplantısı yaptı.

Türkiye Ormancılar Derneği, 26 Aralık 1924 yılında merkezi Ankara olarak kurulmuş, Türkiye'mizdeki ormancı teknik kadrolarını (Orman Yüksek Mühendisi, Mühendis Muavini ve Orman Teknikeri) tek çatı altında toplayan, en eski bir mesleki sivil toplum örgütüdür. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği TMMOB'nin kurulmasında öncülük etmiş, Bakanlar Kurulu kararı ile 1951 tarihinde kamu yararına çalışan dernek statüsünü almıştır.

Türkiye Ormancılar Derneği, 1924 yılından bu yana, yaptıkları ile yurt içerisinde orman, çevre ve doğa sevgisinin yayılmasını, kökleşmesini, kamu oyunun bilinçlendirilmesini, ormancılık bilim ve tekniğinin ilerlemesini sağlamayı, ormancılık sorunlarının yurt, ulus gereksinimleri ve kamu yararı gözetilerek bilimsel ilkelere göre çözümünü amaçlamaktadır.

Türkiye Ormancılar Derneği, ülkemiz düzeyindeki temsilcilerini, kuruluş tarihi kutlamaları öncesinde topladı. Yönetimin, yakın, orta ve uzun vadeli program hedef ve uygulamalarını anlattı. Bursa temsilcileri, Bursa'daki üyelerini toplayarak Türkiye Ormancılar Derneği'nin Bursa özelinde yapacakları çalışmaları ayrıntısıyla görüştü.

Bursa'daki orman-çevre ilişkisi kapsamında, ormancılığımızın, turizm, sanayi ve nüfus etkileri değerlendirildi. Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu'nun TBMM gündeminde olduğu, bu yasa taslağının Bursa'daki etkilerinin ne olacağı tartışıldı. Uludağ'da oluşturulmaya çalışılan yeni düzenlemeler ve ormana, çevreye etkileri ele alındı. Yeni neslin orman ve çevre konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla yapılacaklar tespit edildi. Ekoturizmin geliştirilmesi ve doğa yürüyüşlerinin organize edilmesi kararlaştırıldı. Konularına göre komisyonlar kuruldu. 2013 yılı için çalışma programı düzenlendi.

-------------------------------------------

1936 TÜRKİYE’SİNDEN, 2013 ALMANYA’SINA
Ormanlarımızın hunharca katledildiği son 10 yıl bürokratlarının, geçmişten günümüze ders alacağı iki örnek davranış…

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılında Yalova’daki Millet Çiftliği içinde yaptırdığı mütevazi köşkü 1936 yılında ziyaret etmiştir. Bu ziyaretinde köşkün yanında bulunan çınar ağacının büyüyüp köşkün pencerelerini kapattığı için dallarının kesileceğini öğrenmiştir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılması talimatını vermiştir. Bunu üzerine İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesince köşkün temelinin altına raylar döşenerek bina 4 metre kaydırılmıştır.

2013 yılında Almanya’nın Münih kentinde, Nazi Kurbanları Meydanında yapılan düzenlemeler esnasında 80 yıl önce dikilen iki çınar ağacı kesilmeyip 500 bin Euro para harcanarak 5 metre yan tarafa taşınmıştır.