BERGAMA'DA ORMAN VE 2B

İZMİR İLİNİN BERGAMA İLÇESİNDE CHP’NİN DÜZENLEDİĞİ ORMAN VE 2B
ARAZİLERİNİN SATIŞI VE SORUNLARINA YÖNELİK 18.06.2012 TARİHİNDE YAPILAN TOPLANTIYA TOD BAŞKANI FEVZİ KALELİ VE II. BAŞKANI A.HÜSREV ÖZKARA KONUŞMACI OLARAK KATILDILAR VE 6292 SAYILI YASA HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ AÇIKLADILAR.  TOD ONUR KURULU BAŞKANI ABDÜLKADİR ÖZDEMİR VE ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI KENAN ÖZTAN KATILDILAR.

Modaretörlüğünü TOD II. Başkanı A.Hüsrev ÖZKARA’nın yaptığı toplantıda Dernek başkanımız kısaca TOD hakkında bilgi verdikten sonra 2B sürecini ve Ormanlarımızı Koruyalım Birliği(OSB) nin 2003 yılından beri süre gelen çalışmalarını anlattı. Genel olarak AKP’nin ormanlara kar edeceği yerler olarak baktığı, rant alanı olarak gördüğü, orman köylülerinin sıkıntılarını görmezden geldiği, bu kanunun gerçek adının “orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile hazineye ait tarım arazilerinin satışı” olduğu, kanunun özünde ise orman köylülerini kalkındırma olarak bahsedilse bile, kanunun ormanlarımızın geliştirilmesi ve orman köylüsünü kalkındırma ile bir alakası olmadığı, aksine elde edilecek gelirin ülkemizdeki cari açığın finansmanına dönüştüğü, elde edilecek kaynağın %90 lık bölümünün tasarının amacı dışında kullanılması şeklinde bir düzenleme olduğu anlattıldı.

Oysaki elde edilmesi düşünülen gelirin büyük kısmının kentsel dönüşüm projeleri için harcanacağı, aslında orman vasfını yitirmiş arazilerin kendi haline bırakılsa tabiat ananın orman varlığını bizlere tekrar iade edeceği, ne yazık ki on yıldır yürütülen politikalar ile orman köylüsünün tamamen mağdur edildiği anlatıldı. orman köylüsünün ormana küstüğü ve göçe zorlandığı, son dönemlerde dikili satış ve hizmet alım yöntemleri ile taşeronlaştırılan ormancılık faaliyetlerinin yaygınlaşması, orman köylüsünü ekonomik olarak felç ettiği hatırlatıldı. Örgütsüz olan orman köylülerinin de sorunu genel olarak değerlendirme olanaklarından yoksun olduğu, ne yazık ki ülkemizde insan kaynaklarının hovardaca harcandığı, siyasi tercihlerle liyakat ve tecrübeye, beceriye bakılmaksızın yapılan atamalarla kurumlarda yönetim zafiyeti oluşmasına sebep olduğu ifade edildi. Toplantı konuşmacıların ardından katılımcıların soruları ve cevaplanması ile devam etti.