TABİAT VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMA YASASI

Katılımcılıktan uzak bir şekilde hazırlanan Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı, TBMM Çevre ve Şehircilik komisyonundan geçti. Günümüze kadar gelen Milli Park ve benzeri korunan alanların ya içi boşaltılacak ya da ortadan kaldırılacak. Bırakın yasanın gündeme gelmesinin temel gerekçelerinden olan yetki çatışmasını ortadan kaldırmayı daha karmaşık hale getiren bir düzenlemeyle karşı karşıyayız.Bugüne kadar büyük bir özveri ile ilan edilen ve yaklaşık %3-4 ile ifade edilen zaten çok yetersiz olan Milli Park ve benzeri korunan alanların büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu asıl gizli amacın korunan alanlarda üstün kamu yararı adına yoğun bir kullanımın önünü açmak olduğunu görmek zorundayız. Artık HES’lerin, çöp depolama alanlarının, maden ve taş ocaklarının ve turizmin önünde hiçbir engel kalmamıştır; böylece büyük bir orman tahribatının da önü açılmış olacaktır. 1,8 milyon Hektar büyüklüğündeki Yaban Hayatı Koruma Alanları da tamamen gözden çıkarılmıştır.
Bütün bu gelişmelerin karşısında, bir araya gelen 74 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tabiat Kanunu İzleme Girişimi Grubu’nda, Türkiye Ormancılar Derneği de etkin bir şekilde yer almaktadır. Yasa tasarısı ile ilgili yürütülen çalışmalar, süreç ve gelişmeler hakkında üyelerimize ve kamuoyuna detaylı bilgi verilmeye sitemizden devam edilecektir. Bu konudaki görüş ve düşüncelerinizle birlikte her türlü katkıyı vermenizi, siz değerli üyelerimizden bekliyoruz.

BASINDAN HABERLER