İZMİR, YANGINA DİRENÇLİ YERLEŞİM YERLERİ PROJESİ ÇALIŞMALARIMIZ

22.02.2025

TOD İZMİR TEMSİLCİLİĞİ ETKİNLİKLERİ


Kenan ÖZTAN, TOD İzmir Temsilcisi

Türkiye Ormancılar Derneği ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak yaptığı “Yangına Dirençli Yerleşim Yerleri Projesi” protokolü kapsamında, İzmir-Kemalpaşa ilçesi Yukarıkızılca köyünde 2023 yılında ilk çalışma yapılmıştı. Bu yıl da bu doğrultuda öncelikle çalışma yapılacak köyü (buralar artık mahalle oldu ama biz yine de köy diyeceğiz)  belirleyerek işe başladık.

12.12.2024 tarihinde, Bergama’da çalışan TOD İzmir Temsilcisi Mustafa TONAY ile “bir orman yangını ile karşılaşıldığında köy halkının en üst derecede zarar göreceği köyleri” değerlendirdik. Bergama ilçesinin Halilağalar, Oruşlar, İkizler, Çobanlar, Armağanlar, Kaşıkçı, İncecikler ve Yerlitahtacı köyleri ile Kınık İlçesinin Kocaömerli, Çanköy ve Bağalan köyleri çalışılabilecek köyler olarak belirlendi. Bu köyler Google Earth görüntüleri ve orman amenajman haritaları üzerinden ikinci bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Sonuçta Kınık’ın Çanköy ve Bağalan; Bergama’nın İncecikler ve Yerlitahtacı köylerinin görülmesine karar verildi.

27.12.2024 tarihinde bu dört köye gidilerek yerinde değerlendirme yapıldı. İlk incelemeden sonra Kınık köylerinden vaz geçilerek, Bergama’nın İncecikler ve Yerlitahtacı köylerinde çalışma yapılmasına karar verildi.

7 Ocak 2025 günü Derneğimiz üyeleri yangın konusunda uzman Vehbi Tutmaz ve Ali Osman Başlı olmak üzere Mustafa Tonay ve A. Kenan Öztan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kırsal Alan ve Orman Yangınları Şube Müdürü Şerife Güzel ve Engin bey ile birlikte önce Bergama-İncecikler köyüne gittik. Son yerel seçimde köyde muhtarlık için çıkan çekişme sonucu köy halkının bölünmüş olduğu, muhtarın köyde oturmaması nedeniyle köy halkıyla iletişiminin yetersiz olduğu sonucuna ulaştık. Bu nedenle köyden 5-6 kişinin bu çalışmalarda gönüllü olarak katılacağını belirledik. Buradan Bergama-Yerlitahtacı köyüne geçtik. Burada kadın ve gençler de dahil yaklaşık 40 kişinin toplantı için hazır bulunduğunu görünce hedef köy kendini belli etmiş oldu. Ancak yine de her iki köy proje için çalışmaya değer bulundu.

 11 Şubat 2025 tarihinde her iki köye birlikte tekrar gidildi. Köylerin içleri gezildi. Yangın risk noktaları ve özellikli alanların koordinatları alındı.

20 Şubat 2025 tarihinde Vehbi Tutmaz, A.Kenan Öztan, Şerife Güzel ve Yerlitahtacı Köyü Muhtarı Veli Mantar ile birlikte Bergama Kaymakamı, Belediye Başkanı, Bergama İlçe Jandarma Komutanı, Bergama Orman İşletme İşletme Müdürü ve Bergama Çevre Platformu ziyaret edilerek; projeyi, amaçlarını, yaptığımız işleri ve bundan sonra yapacaklarımızı anlattık. Belediye Başkanlığından ve Orman İşletme Müdürlüğünden beklediğimiz destekleri konuştuk.

“Yangına Dirençli Yerleşim Yerleri Projesi” kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir.